Ga direct naar


Krekel

Uiterlijk

De lengte van een volwassen krekel is ongeveer 1,7 tot 2 cm. Krekels zijn gevleugeld, hebben goed ontwikkelde achterpoten en kunnen 20 cm verspringen.  De larve van de krekel heeft hetzelfde uiterlijk als het imago, maar dan zonder vleugels. De kleur van de huiskrekel is bruingeel met een bruine tot bruinzwarte tekening.

Ontwikkeling

Krekels ondergaan een onvolledige gedaanteverwisseling. De ontwikkeling van ei tot volwassen krekel duurt ongeveer 6 tot 11 maanden. Volwassen vrouwtjes leggen per dag wel 70 tot 80 eitjes op warme, vochtige en donkere plaatsen. De levensduur van een krekel is ongeveer 1 tot 2 jaar.

Leefwijze

Een krekel is lichtschuw, een alleseter en komt vooral voor bij warmtebronnen, op afvalstortplaatsen en in gebouwen. Mannetjes sjirpen luid en zeer hinderlijk. De krekel eet voornamelijk zacht, plantaardig en dierlijk voedsel maar kannibalisme komt ook voor. Krekels kunnen wel 10 tot 20 dagen zonder voedsel in leven blijven.

Wering/Preventie

Probeer naden en kieren te dichten in verband met schuilplaatsen maar ook de ruimten rondom afvoer en verwarmingsbuizen. Probeer ventilatie-openingen te voorzien van vliegengaas. Zorg voor goede hygiëne en sla levensmiddelen koel op. Dek afvalstortplaatsen af met zand en zorg dat etensresten en keukenafval goed zijn opgeruimd in afgesloten vuilnisemmers.

Bestrijding

Bel Kees Kooijman, uw ongediertespecialist!