Certificering

Steeds meer bedrijven moeten aan een kwaliteitssysteem voldoen. Dit geldt in het bijzonder ook voor bedrijven die zich bezighouden met het produceren of bereiden van voeding. Hierbij is de gehele distributieketen, van grootkeukens, bakkerijen en slagerijen tot horeca, transportbedrijven en koelhuizen verplicht om aan de wettelijke normen voor hygiëne en voedselveiligheid te voldoen. Daarbij eisen klanten vaak ook een certificering volgens HACCP, BRC of IFS.

Samengevat moeten deze bedrijven de mogelijke risicopunten met betrekking tot de voedselveiligheid in kaart brengen èn kunnen aantonen er alles aan te doen om problemen te voorkomen. Ongediertebestrijding is één aspect binnen de zorg voor voedselveiligheid.

Kees Kooijman heeft een ervaren levensmiddelentechnoloog in dienst om u te ondersteunen. Bent u op zoek naar een passend voedselveiligheidssysteem? Neem contact met ons op!

Verschillende systemen

We onderscheiden verschillende kwaliteitssystemen. Hieronder zetten wij een aantal systemen voor u op een rij:

HACCP – Hazard Analysis Critical Control Points
Met HACCP worden (potentiële) gevaren met betrekking tot de voedselveiligheid op systematische wijze geïdentificeerd, geëvalueerd en beheerst in plaats van achteraf gecontroleerd.

BRC – Britisch Retail Consortium
Het doel van de BRC-norm is dat een leverancier met één audit kan volstaan voor leveringen aan verschillende supermarkten. Op die manier hoeft de leverancier niet door elke supermarkt apart te worden gecontroleerd, hetgeen de kosten beperkt.

GMP – Good Manufacturing / Managing Practice
De GMP-criteria vormen de basis van een kwaliteitssysteem voor producenten en vervoerders van diervoeders. Om de kwaliteit en veiligheid aantoonbaar te garanderen, heeft het productschap Diervoeder de GMP-regeling ontwikkeld.

IFS – International Food Standard
De International Food Standard (IFS) is opgezet door de Duitse retailers. IFS-certificering wordt steeds vaker geëist door Duitse en Franse Supermarkten.

Eurep GAP – Euro Retail Produce Working Good Agricultural Practice
Dit betreft de richtlijnen voor Europese retail voor agrarische producten. Voedselveiligheid is het belangrijkste onderdeel van deze certificering, net als bij de richtlijnen van HACCP. Daarnaast besteedt Eurep GAP ook aandacht aan dierenwelzijn, milieu en arbeidsomstandigheden.