Bastaardsatijnrups bestrijding

Op verschillende plaatsen langs de kust komt de bastaardsatijnrups voor in de duinen en op het strand. De rups heeft net als de eikenprocessierups brandharen die klachten kunnen veroorzaken bij aanraking, zoals heftige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ook dieren kunnen klachten krijgen van deze brandharen.
Het bestrijden van bastaard satijnrupsen is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

De bastaardsatijnrups heeft een donkerbruine tot zwarte kleur, is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en heeft kortere zwarte brandharen met weerhaakjes. Achter op de rug zitten twee helder rode wratjes. Een volgroeide rups kan rond de één miljoen haren hebben maar deze zijn met het blote oog niet te zien.

De ontwikkeling en leefwijze van de bastaardsatijnrups

De bastaardsatijnvlinder is een nachtvlinder, waarvan je vooral de rupsen vindt. In de winter zijn de overwinterende rupsen helemaal goed te vinden, tenminste: de nesten waarin ze overwinteren. De soort overwintert namelijk als jonge rups, met meerdere bij elkaar in een taai gemeenschappelijk spinsel aan een tak van de waardplant. Deze zogenoemde winternesten bevinden zich vaak aan het uiteinde van de takken zodat ze veel zon vangen. In het voorjaar worden de rupsen, die sterk irriterende haren hebben, weer actief en verpoppen zich, soms gemeenschappelijk, in een cocon tussen de bladeren aan de waardplant (meestal duindoorn) of in de strooisellaag.

De Bastaardsatijnrups leeft op verschillende plaatsen langs de kust, in de duinen en op het strand. Nesten en spinsels kunnen lijken op die van andere rupsen.

Schade en overlast door de bastaardsatijnrups

Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen binnen. Er hoeft niet altijd rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden en op de huid of in de kleding terecht komen. Het is dan raadzaam om te kiezen voor bastaardsatijnrups bestrijden.

Het voorkomen van overlast van de bastaardsatijnrups

Probeer contact met de bastaardsatijnrups, spinsels en nesten in het duingebied te vermijden. Raak deze niet aan, ga in een gebied waar de bastaardsatijnrups voorkomt niet op de grond zitten en bedek de hals, armen en benen als bescherming tegen brandharen die met de wind meewaaien. Bij contact met brandharen kunt u deze afspoelen met lauw water of de huid strippen met plakband. Menthol, Aloë Vera of Calendula kunnen de jeuk verminderen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van de bastaardsatijnrups, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.