Bloedluis bestrijding

Bloedluis bestrijden is specialistisch werk en het is verstandig om dit over te laten aan een specialist. Kees Kooijman is de ongedierte specialist en kan u hierbij helpen.

UITERLIJK

Een larve van een bloedluis heeft 6 poten en na eerste vervelling 8 poten. De lengte van een ei is 0,4 mm. Een volwassen bloedluis (word ook vogelmijt genoemd) is 0,8 tot 1 mm lang, is ovaal van vorm en heeft 8 poten. De kleur is rood tot kleurloos.

De ontwikkeling en leefwijze van de bloedluis

Per dag worden 3 tot 7 eieren afgezet in naden en kieren. Deze eieren komen na 25 tot 48 uur uit, afhankelijk van de temperatuur. Het nimfstadium duurt 5 tot 6 dagen. Tijdsduur van ei tot volwassen dier 7 tot 10 dagen. Levensduur 4 tot 6 maanden als ze een groot deel van de tijd hongeren. Bloedluizen kunnen 4 tot 5 maanden hongeren.

De bloedluizen leven in de directe omgeving van vogels, dus in vogelnesten en kippenhokken. Bloedluizen (vogelmijten) zijn erg lichtschuw en houden zich overdag schuil in allerlei naden en kieren. De voedselopname vindt meestal ’s nachts plaats en de bloedluizen zuigen bloed bij vogels (nooit van knaagdieren). Ze leven niet op de vogels, de vogels dienen alleen maar als voedselbron, ze gaan op zoek naar voedsel vanuit verlaten vogelnesten en kunnen zo woningen binnenkomen. De eitjes worden in groepjes afgezet in de directe omgeving van de gastheer.

Schade en overlast door de bloedluis

Bloedluizen zijn soms hinderlijk in gebouwen. Een proefbeet van een bloedluis bij de mens kan ernstige jeuk veroorzaken. Als bloedluizen in grote aantallen voorkomen in kippenhokken, veroorzaakt dat een sterke verzwakking van de kippen. Ze raken van de leg af en soms sterven ze. Ook kunnen ze ziekten overbrengen bij kippen. Kies in dit geval voor bloedluis bestrijden, zodat uw kippen gezond blijven.

Het voorkomen van overlast van de bloedluis

Voorkom (met gaas of kunststofstrippen) dat vogels kunnen nestelen onder de dakpannen. Voorkom ook aangebouwde vogelhokken of volières direct tegen woningen en verwijder vogelnesten.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van de bloedluis, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.