Bonte knaagkever bestrijding

Het bestrijden van bonte knaagkevers is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

De bonte knaagkever is 6 tot 8 mm lang en donkerbruin van kleur met rood vlekkerige beharing. Hij is een beetje gedrongen en de kop zich half verborgen in het schild.

De ontwikkeling en leefwijze van de bonte knaagkever

De bonte knaagkever kent een gehele gedaanteverwisseling. De levensduur gaat als volgt:
Het ei van de houtwormkever komt na ongeveer 2 tot 8 weken uit. De larve leeft ongeveer 3 jaar in het hout en is dus degene die de schade aanricht. Uit de larve ontstaat de pop en in de pop ontstaat een volwassen houtwormkever. Deze leeft ongeveer nog een jaar buiten het hout.

De kevers komen in het voorjaar uit het hout. Ze zijn het meest actief op warme dagen en maken klopgeluiden als ze over het hout lopen. Het vrouwtje legt 40 tot 60 eitjes in spleten in het hout. De bonte knaagkevers kunnen vliegen, maar lopen meestal de langere afstanden.

Schade en overlast door de bonte knaagkever

De bonte knaagkever leeft in het hout en knaagt zijn gangen, hierdoor kan hij grote schade aanrichten aan uw houtconstructie.

Het voorkomen van overlast van de bonte knaagkever

De bonte knaagkever is met name een plaag in vochtige gebouwen, de schimmel verergert tevens de aantasting. De bestrijding bestaat voornamelijk uit het droog maken van het hout door condens beter af te voeren of beter te ventileren. Dit zal de kever uiteindelijk doen verdwijnen, omdat de larven zich niet kunnen ontwikkelen.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over houtaantasterswering of het bestrijden van de bonte knaagkever, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.