UITERLIJK

De bosmuis is te herkennen aan zijn licht- tot donkerbruine rug en aan de lichte kleur op zijn buik. Het is een redelijk grote muis met een spitse snuit, grote uitstaande oren, een lange staart en grote zwarte ogen.

De ontwikkeling en leefwijze van de bosmuis

De bosmuis heeft gemiddeld 2 tot 4 worpen per jaar met een nestgrootte van 3 tot 7 jongen. De muizen kunnen bijna één jaar worden.

De bosmuis doet veel aan graven en klimmen. Door hun lange achterpoten zijn het uitstekende springers die wel 60 á 65 cm hoog en 40 á 80 cm ver kan springen. Het voedsel dat ze nuttigen zijn vooral groene plantendelen, noten, zaden, insecten en wormen. Ze hebben een voorkeur voor bosranden met dichte ondergroei, open bosplekken met struikgewas, maar ook in aangrenzende tuinen met bomen en struikgewas.

Schade en overlast door de bosmuis

Bloemkwekerijen kunnen vooral last hebben aan knaagschade aan knoppen van bloemen, de  land- en tuinbouw van vraat van bietenzaadjes, en soms willen deze bosmuizen ook wel knagen aan consumptienoten en gedroogde vruchten. Wilt u schade voorkomen of overlast beperken, kies er dan voor om de bosmuis te bestrijden.

Het voorkomen van overlast van de bosmuis

De meest effectieve manier om van de overlast van bosmuizen af te komen, is door de omgeving zo onaantrekkelijk en/of ontoegankelijk te maken voor de bosmuis:

  • Verwijder hoog gras
  • Snoei struiken hoger op
  • Zorg dat ventilatieopeningen maximaal 0,5 cm breed zijn
  • Gebruik fijn gaas
  • Houd openingen in buitenmuren dicht
  • Plak eventueel strips onder de deuren
  • Voorkom zoveel mogelijk het aanbod van voedsel

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is. Als dit op orde is, dan is het ook niet nodig om de bosmuis te bestrijden, want dan heeft u geen last van dit ongedierte.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over muizenwering of het bestrijden van de bosmuis, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop. Met onze producten kunt u zelf aan de slag met bosmuis bestrijden. Wilt u de bestrijding liever over laten aan een specialist, dan gaan wij graag voor u aan de slag met het bestrijden van de bosmuis.