Broodkever bestrijding

De broodkever is een voorraad aantaster en bestrijding hiervan is specialistisch werk, bij voorraad aantaster is het belangrijk de ontwikkelingsbron op te zoeken, ze ontwikkelen zich in oude meelproducten. We vertellen u graag meer over broodkevers bestrijden.

UITERLIJK

De broodkever is 0,2 tot 0,4 cm lang, langwerpig ovaal en fijn behaard. De kleur van de broodkever is bruin tot roodbruin. De dekschilden vertonen fijne lengtestrepen. Het halsschild bedekt de kop als een soort monnikskap. De antennen staan ver uit elkaar. Larven zijn 0,5 mm lang, hebben pootjes en kunnen zich goed verplaatsen.

De ontwikkeling en leefwijze van de broodkever

De broodkever ondergaat een volledige gedaanteverwisseling. Het vrouwtje legt 50 tot 100 eitjes, liefst op donkere plaatsen. Bij 18°C komen de larven na 28 dagen uit. Ze verpoppen zich na 4 vervellingen. De ontwikkelingsduur kan van 1 tot 7 maanden duren. In niet-verwarmde ruimten komt er één generatie per jaar voor en in verwarmde ruimten zijn dat er jaarlijks 2 tot 3. Het is dus belangrijk om te kiezen voor broodkevers bestrijden, om overlast te voorkomen.

De uit het ei gekomen larven kunnen tot 8 dagen zonder voedsel. Het voedsel van de larven bestaat uit allerlei harde, droge zetmeelhoudende producten (bijv. macaroni, bouillonblokjes, honden- en kattenbrokken).

Schade en overlast door de broodkever

De larven van de broodkever boren zich door de voedingsmiddelen een weg naar buiten en laten ronde gaatjes achter. De kevers boren zich door verpakkingen heen (plastic, papier en zelfs folie). Ze verminderen de kwaliteit van het voedsel door knaagschade en vervuiling vanwege de uitwerpselen. In meelachtige producten treft men vaak tegen de wanden en op bodems cocons aan van de broodkeverlarven. Door actief de broodkever te bestrijden kan deze schade worden voorkomen.

Het voorkomen van overlast van de broedkever

Houd de opslagruimte van uw voedsel koel en droog en reinig leeggekomen ruimtes. Probeer de oudste voorraden eerst te gebruiken en laat aangetaste voorraden snel verwerken of vernietigen. Dit is een effectieve manier van broodkevers bestrijden.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van de broodkever, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.