Bruine rat bestrijding

Het bestrijden van bruine ratten is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

De bruine rat heeft een ruige grijsbruine vacht. Hij heeft een vrij korte snuit en een kale staart, die kleiner is dan zijn lichaam. De bruine rat is, met zijn volwassen lengte van 21 tot 29 cm, één van de grootste soorten van de rat.

De ontwikkeling en leefwijze van de bruine rat

De vrouwtjes van de bruine rat hebben in hun hele leven ongeveer 18 worpen. De draagtijd bedraagt ongeveer 3 weken en ze hebben gemiddeld 7 tot 10 jongen per nest. De jongen zijn na 3 maanden al geslachtsrijp. De bruine rat heeft een maximale levensduur van 2 tot 3 jaar

De bruine rat is een cultuurvolger. Dit houdt in dat het dier de menselijke beschaving volgt en, voor een deel, ook afhankelijk is van de mens. Verder is de bruine rat een zeer goede graver en zwemmer. Wat betreft eten is de bruine rat een echte alles eter, waarbij hij vaak wel voor het beste materiaal kiest. Voornamelijk ’s nachts is de bruine rat actief.

Schade en overlast door de bruine rat

Als drager van ziektekiemen vormen ratten een bedreiging voor de volksgezondheid, zoals de ziekte van Weil. Ze bevuilen met hun uitwerpselen en zorgen voor knaagschade aan leidingen, kabels en aan isolatiematerialen. Dit kan zorgen voor storingen of zelfs kortsluitingen.

Het voorkomen van overlast van de bruine rat

De meest effectieve manier om van de overlast van bruine ratten af te komen, is door het voorkomen van rommelhoeken, deze kunnen namelijk als perfecte schuilplaats dienen. Probeer het aanbod van voedsel zoveel mogelijk te voorkomen. Houd ook bij de opslag van goederen in loodsen de producten vrij van de  wanden, zorg voor goed sluitende deuren en voor goede verlichting bij openstaande deuren.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over rattenwering of het bestrijden van de bruine rat, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.