Eikenprocessierups bestrijding

Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan 's nachts gezamenlijk opzoek naar voedsel, wat processie wordt genoemd. Het voedsel wat de eikenprocessierupsen nuttigen zijn eikenbladeren. Vandaar de naam: eikenprocessierups.
Het bestrijden van eikenprocessierupsen is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

De eikenprocessierups heeft twee kleuren, beige en donkergrijs. De beige kleur komt van de vele brandharen die de eikenprocessierups beschikt.

De ontwikkeling en leefwijze van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een larve van een nachtvlinder die haar eitjes in eikenbomen legt. De jonge rupsen hebben een oranje kleur als ze in april hun eitje uitkomen. Na een aantal vervellingsstadia zijn ze in juli volgroeid en pas na de derde vervellingsfase krijgen de rupsen de beruchte brandharen. Als de rupsen volgroeid zijn krijgene ze hun donkergrijze kleur. De rupsen kunnen ongeveer 3 cm lang worden.

De eikenprocessierupsen leven in groepen en maken op stammen of takken van de eikenboom hun nesten. De nesten bestaan uit een spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. In juli gaan de rupsen zich verpoppen tot grijze nachtvlinders, waarna de vrouwtjes weer opnieuw beginnnen met eitjes leggen.

Schade en overlast door de eikenprocessierups

Als je in contact komt met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van de eikenprocessierups, kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
Deze risico’s voor de gezondheid zijn er vooral in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen, mei en juni. Ook zijn er risico’s voor de maanden juli en september, wegens verdere verspreiding van deze brandharen uit lege nesten. Er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen. De brandharen dringen met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk in huid, ogen en luchtwegen. Wat er dan gebeurd lijkt op een allergische reactie; de reactie kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Ook dieren kunnen klachten krijgen van deze brandharen.

Het voorkomen van overlast van de eikenprocessierups

Probeer contact met de eikenprocessierups, spinsels en nesten te vermijden. Raak deze niet aan, ga in een gebied waar de bastaardsatijnrups voorkomt niet op de grond zitten en bedek de hals, armen en benen als bescherming tegen brandharen die met de wind meewaaien. Bij contact met brandharen kunt u deze afspoelen met lauw water of de huid strippen met plakband. Menthol, Aloë Vera of Calendula kunnen de jeuk verminderen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van de eikenprocessierups, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.