Ganzen bestrijding

Wij hebben veel ervaring met het oplossen van vogeloverlast, elke situatie is uniek dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist over de mogelijkheden, om ganzen te verjagen hebben wij o.a. de Terror Kite en automatisch lasersysteem of kijk in onze webshop voor meer producten.

UITERLIJK

Er zijn vijf verschillende soorten ganzen:

Nijlgans: Lichtbruin met roodbruine bovendelen, beige-grijze onderdelen en donkere buikvlek, groot wit vleugelveld, donkere vlek rond het oog, vale roze snavel en lange dofroze poten.

Brandgans: Kleine gans met een opvallend grijs en zwart verenkleed, lichtgrijze onderzijde, donkergrijze rug met lichte dwarsbanden en een witte kop.

Grauwe gans: Grote gans, egaal grijsbruin met oranje-roze snavel, licht roze poten en asgrijze bovenvleugels.

Canadese gans: Grote, grijsbruine gans met een lange hals, zwarte kop en hals, een witte kin en oorstreek en een lichte borst.

Kolgans: Kleinere, grijsbruine gans, met oranje rode poten, witte bles en zwarte dwarsstrepen op de borst.

De ontwikkeling en leefwijze van de gans

De gans komt voor in een waterrijke omgeving, zoals nabij water- en rietmoerassen, weidegebieden, meren en rivieren. De gans broedt op de grond en heeft één legsel per jaar met de grote van 5 tot 6 eieren, behalve de nijlgans welke op grotere hoogten broedt.

Voedsel: als planteneters eten ze voornamelijk gras, maar ook wel gewassen, zoals granen, bieten, aardappelen, peulvruchten, groenten. Ze zoeken hun voedsel zowel op akkers als op weidegronden.

Schade en overlast door de gans

Op het land is vraatschade aan gewassen, zoals granen, mais, bietengroenten en gras een probleem. Maar ook het vertrappen en verslepen van de grond en het bevuilen van het grasland met uitwerpselen is geen prettige kwestie. Soms kan er ook geluidoverlast in een woonomgeving zijn. Particulieren zullen hiervan niet snel overlast ondervinden.

Het voorkomen van overlast van de gans

De gans kan het beste worden voorkomen door ze op het land te verontrusten en weren met een vogelverschrikker, door vlaggen, knalapparaten, schriklinten, ritselfolie, nabootsing roofvogel of een fladderprojectiel.

Een aantal ganzen zijn, met hun nesten, een beschermde diersoort. Hierdoor is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met het bestrijden of weren van de ganzen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over vogelwering of het bestrijden van de gans, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.