Gewone houtworm bestrijding

Het bestrijden van de gewone houtworm is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

De houtwormkever is donkerbruin tot zwart en 2,5 tot 5 mm lang. De dekschilden hebben in de lengte een serie rijen van kleine puntjes. Een larve is geelachtig-wit van kleur, ze zijn licht gekromd en hebben drie paar pootjes. De eitjes zijn citroenvormig en doorschijnend wit.

De ontwikkeling en leefwijze van de gewone houtworm

Uit het eitje van een houtwormkever komt een larve. Deze leeft circa 3 jaar in het hout. Het is dus de larve van de houtwormkever die de schade aanricht. Daarna verpopt hij zich in het voorjaar net onder de oppervlakte van het hout. In de pop ontstaat een houtwormkever. Dit beestje drukt zich uit de pop door het laatste flinterdunne laagje hout, waarbij de bekende kleine ronde gaatjes ontstaan. Op plaatsen waar de houtworm actief is, treft men aan de oppervlakte van het hout boormeel aan en kleine gaatjes van 1 tot 2 mm.

Schade en overlast door de gewone houtworm

De schade die de gewone houtwormkever kan aanrichten is enorm. De kevers leven alleen in kurkdroog hout, en niet in hout van levende of dode bomen in de natuur, wat te vochtig is. Bewerkt hout is niet geschikt voor de larven, die daarom massaal afkomen op spanten en onbewerkte meubels en kunstvoorwerpen in huizen. Houten beeldsculpturen vallen nog wel eens ten prooi.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over houtaantasterswering of het bestrijden van de gewone houtworm, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.