Herfstvlieg bestrijding

herfstvliegen worden ook wel klustervliegen genoemd. Ze zijn bekend dat ze zich in het najaar verenigen in zwermen en op zoek gaan naar een overwinteringsplaats. Hoge gebouwen, maar ook zolders van woningen, hebben de voorkeur. Typerend is dat de vliegen binnen gebouwen altijd de hoogste verdieping zoeken. Sommige gebouwen blijken favoriet, terwijl andere nooit overlast hebben van deze vliegen.
Het bestrijden van de kluster/herfstvliegen is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

De herfstvlieg heeft veel weg van de kamervlieg, zijn lengte is 6 tot 7 mm en het mannetje heeft de ogen zeer dicht bij elkaar staan. Het borststuk heeft 4 striemen, het achterlijf is geel met een zwarte rugstreep.

De ontwikkeling en leefwijze van de herfstvlieg

De herfstvlieg ondergaat een volledige gedaanteverwisseling. De ontwikkeling van ei tot volwassen dier vindt buiten gebouwen plaats. Dit duurt ca. 2 weken. Door de vrouwtjes worden, uitsluitend in het voorjaar, eitjes afgezet nét onder het oppervlak van verse mest.

De herfstvlieg komt zeer algemeen voor van maart tot november. De vlieg leeft van honing, stuifmeel, honingdauw, en een afscheidsproduct van bladluizen. De larven leven voornamelijk in de mest van koeien en paarden. De herfstvliegen zitten veel op schuttingen, muren en hekken (vooral in de zon). De wijfjes kunnen voor de koeien in de wei ware kwelgeesten zijn. Herfstvliegen komen in het najaar in grote aantallen gebouwen binnen op zoek naar goede overwinteringsplaatsen. Deze overwinteringsplaatsen zijn vaak spouwmuren, rolluikkasten, zonneschermen en op zolderverdiepingen. Ze zoeken altijd een hoog punt op in de omgeving, vandaar dat kerkentorens, watertorens, molens en andere hoge gebouwen hier veel last van kunnen hebben. Een gedeelte van de herfstvliegen gaat dood, maar de rest gaat in het voorjaar weer naar buiten.

Schade en overlast door de herfstvlieg

Grote aantallen van deze herfstvlieg zijn in gebouwen zeer hinderlijk. De herfstvlieg wordt aangetrokken door menselijke transpiratie en door zweet van dieren.

Het voorkomen van overlast van de herfstvlieg

De meest effectieve manier om van de overlast van herfstvliegen af te komen, is om alle naden en kieren zoveel mogelijk dichtmaken. Een mogelijkheid hiervoor is om bijenbekjes te plaatsen op de ventilatieopeningen in de muur. En om de ruimte tussen het kozijn en de muur dicht te kitten.

Omdat ze maar een heel klein kiertje nodig hebben en ze ook tussen dakpannen en raamkozijnen kruipen, is het onmogelijk een gebouw voor 100 % vliegdicht te maken.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over vliegenwering of het bestrijden van de herfstvlieg, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.