Hommel bestrijding

Hommels zijn zeer nuttig bij het bestuiven van planten en cultuurgewassen. Ze verzamelen nectar en stuifmeel. Maar wanneer deze dieren overlast veroorzaken, is het toch aan te raden om hommels te bestrijden.

UITERLIJK

De hommel heeft een pels-achtige beharing, waardoor het dier zich goed in gematigde klimaten kan handhaven. Alle hommelsoorten, groot of klein, zijn wat lichaamsvorm betreft gedrongen en stevig. Ze hebben een geelbruine kleur op de kop en rug. De lengte van een hommel is ongeveer 11 tot 13 mm.

De ontwikkeling en leefwijze van de hommel

Hommels ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Hommels zijn statenvormige insecten, dit betekend dat ze maar één jaar te leven hebben.  In een holte in de grond wordt een cel met voedsel voor één larve gemaakt, het eitje wordt gelegd en de cel wordt gesloten. Vervolgens wordt een volgende cel aangemaakt.

Kolonies van sommige hommel soorten tellen slechts enkele tientallen exemplaren. Ongeveer in augustus verschijnen mannetjes en jonge koninginnen. Het voedsel van de hommel bestaat uit stuifmeel en nectar. De nestplaatsen van de hommel kunt u vinden in holten in de grond, bomen en in nestkastjes.

Schade en overlast door de hommel

Van hommels ervaart zelden overlast of schade. Ze steken bijna nooit. Om die reden is hommels bestrijden dus niet iets wat per se moet gebeuren. Een enkele maal kan een hommel wel hinderlijk zijn, bijvoorbeeld bij een zandbak waar kinderen spelen.

Het voorkomen van overlast van de hommel

Bestrijding van hommels is alleen nodig als gevaar van steken zich voordoet, bijvoorbeeld bij kleuterscholen. Het bestrijden van hommels is vakwerk, bel Kees Kooijman ongediertespecialist!

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van de hommel, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.