Klander bestrijding

Het bestrijden van klanders is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

Klanders zijn 0,3 tot 0,5 cm groot, ze hebbben geen vleugels en hun dekschilden zijn aaneen gegroeid. Ze hebben knotsvormige antennen die halverwege geknikt zijn en een hard lichaam dat roodbruin tot zwart van kleur is. De larve van de maisklander is wit en pootloos.

Er zijn drie verschillende soorten klanders:

Graanklander
Maisklander
Rijstklander

De ontwikkeling en leefwijze van de klander

Klanders ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Per dag legt het vrouwtje 2 tot 3 eitjes in een rijstkorrel. Na één week verlaat de kever de huls, waarna de cyclus zich herhaalt. De ontwikkeling van ei tot volwassen dier duurt ongeveer 1 maand. De klander heeft ongeveer 2 tot 3 generaties per jaar, en onder gunstige omstandigheden wel 3 tot 4 generaties. De volwassen klander leeft ongeveer 3 tot wel 7 maanden.

De klander legt haar ei in een graan-, mais- of rijstkorrel. De witte, pootloze larve verpopt zich in het omhulsel van de korrel. Na één week verlaat de kever de huls, waarna de cyclus zich herhaalt. De klander kan in Nederland alleen in verwarmde opslagruimten of keukens overleven. Klanders zijn uitstekende vliegers.

Schade en overlast door de klander

De volwassen klander en de larve hollen een graan-, mais- of rijstkorrel uit. Dat zorgt voor vermindering van de hoeveelheid en kwaliteit van de voorraad. Zowel de kever als de larve zorgen voor schade aan de producten. Bij grote aantallen klanders stijgt de temperatuur van de voorraad door broei van de uitwerpselen. Hierdoor kan schimmelvorming ontstaan. Dit wilt u natuurlijk niet en daarom is het van belang om maïs-, rijst- en graanklanders bestrijden zo snel mogelijk uit te laten voeren.

Het voorkomen van overlast van de klander

Een effectieve manier om overlast van de klander te voorkomen is om opslagruimtes koel en droog te houden en leeggekomen ruimten te reinigen. Probeer de oudste voorraden eerst te gebruiken en de aangetaste voorraad snel te verwerken of vernietigen.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van de klander, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop. Wij helpen u graag bij het bestrijden van de graanklander, maïsklander of rijstklander.