Klustervlieg bestrijding

Klustervliegen worden ook wel herfstvliegen genoemd. Het bestrijden van de kluster/herfstvliegen is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

De klustervlieg lijkt enigszins op de kamervlieg, is ongeveer 8 mm lang en heeft veel goudkleurige haren op de bovenzijde van zijn lijf.

De ontwikkeling en leefwijze van de klustervlieg

De klustervlieg ondergaat een volledige gedaanteverwisseling. De eitjes worden door het vrouwtje alleen afgezet in de kieren van de grond en in de zomer komen de eitjes na 3 dagen uit.

In het najaar verenigen de vliegen zich in zwermen en gaan op zoek naar een overwinteringplaats, bijvoorbeeld in holle bomen of in spouwmuren. Soms zoeken ze de holle ruimten van huizen, woonflats en kantoorpanden. In het voorjaar – als de zon gaat schijnen en het warmer wordt – ontwaken de vliegen uit hun rusttoestand. Ze hebben dan de neiging actief te worden en gaan zich in het gebouw verspreiden. Tijdens de eerste warme dagen houden zij zich overdag op aan de buitenzijde van de gebouwen waar ze overwinterden. Door naden en kieren komen ze naar buiten. Na verloop van enkele weken zullen zij hun overwinteringsplaats definitief de rug toekeren.

Schade en overlast door de klustervlieg

Ze zijn bekend dat ze zich in het najaar verenigen in zwermen en op zoek gaan naar een overwinteringsplaats. Hoge gebouwen, maar ook zolders van woningen, hebben de voorkeur. Typerend is dat de vliegen binnen gebouwen altijd de hoogste verdieping zoeken. Sommige gebouwen blijken favoriet, terwijl andere nooit overlast hebben van deze vliegen. Grote aantallen in gebouwen zijn tijdelijk hinderlijk. In dat geval is klustervliegen bestrijden aan te raden.

Het voorkomen van overlast van de klustervlieg

Om de overlast van klustervliegen tegen te gaan, kan met het best proberen om naden en kieren dicht te maken, ook het dichtkitten van de ruimte tussen kozijn en muur kan helpen. Dit is een goede manier van klustervliegen bestrijden.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over vliegenwering of het bestrijden van de klustervlieg, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop. Wij weten precies wat er nodig is voor klustervliegen bestrijden en adviseren u hier graag over.