Lapsnuitkever bestrijding

Het bestrijden van lapsnuit kevers is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

De lapsnuitkever ook wel bekend als taxuskever heeft een lange snuit met knievormig gebogen antennen en zeer harde dekschilden. De lengte van de lapsnuitkever is ongeveer 9 tot 10,5 mm. De kleur van de lapsnuitkever is voornamelijk zwart en heeft aan de bovenzijde fijne bruine haren. Op de dekschilden komen verspreide vlekjes voor bestaand uit grauwgele haartjes.

De ontwikkeling en leefwijze van de lapsnuitkever

De lapsnuitkever ondergaat een volledige gedaanteverwisseling. Ze ontwikkelen zich in de aarde en hebben ongeveer één generatie per jaar. Het wijfje legt circa 1000 onbevruchte eitjes. Na 3 weken komen de larven uit de eieren en vervellen zich vervolgens zes keer. In mei en juni vindt de verpopping plaats, dit duurt ongeveer 3 weken. In warme woningen en kassen kan deze ontwikkeling sneller verlopen. Lapsnuitkevers voeden zich met plantendelen.

Schade en overlast door de lapsnuitkever

De larven van de gegroefde lapsnuitkever kunnen schade toebrengen aan de wortels van gewassen (land- en tuinbouw). De lapsnuitkevers doen schade aan de bladeren van de gewassen. Ook in potplanten kunnen zowel de larven als de volwassen kevers voor schade zorgen.ken.

Het voorkomen van overlast van de lapsnuitkever

Controleer op bijvoorbeeld potplanten; zeef door de grond en probeer de larven te verwijderen. U kunt ook eventueel de potaarde vernieuwen.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van de lapsnuitkever, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.