Meeuwen bestrijding

Meeuwen kunnen voor grote overlast zorgen, wij hebben veel ervaring met het voorkomen en bestrijden van vogeloverlast, zoals meeuwen. Elke situatie is uniek dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist over de mogelijkheden of kijk in onze webshop.

UITERLIJK

Er zijn 9 verschillende soorten meeuwen:

Zilvermeeuw: Zilverkleurig met een witte kop, gele snavel en roze poten.

Kleine en grote mantelmeeuw: De grote heeft een zwarte rug en vleugels, en roze poten; de kleine daarentegen gele poten.

Kleine en grote burgemeester: Wit, met een blauwgrijze rug en vleugels. De kleine heeft een rode oorring, de grote een gele. 

Stormmeeuw: Grijskleurig op de rug en bovenvleugel; zijn vleugelpunten zijn zwart met witte vlekken.

Kokmeeuw: Wit met een grijze rug, oranje snavel en poten.

Zwartkopmeeuw: Zwarte kop met dieprode snavel met een zwarte ring en bloedrode poten.

Rossmeeuw: Lange vleugels, ronde kop, korte snavel en wigvormige staart.

De ontwikkeling en leefwijze van de meeuw

Meeuwen broeden in grote, drukke en lawaaierige kolonies. Ze leggen 2 of 3  eieren. De meeuwen eten zowel aas als levende prooien. De prooidieren bestaan meestal uit krabben en visjes. Meeuwen zijn vogels van de kust en het binnenland die zelden ver op zee of in bossen te vinden zullen zijn. De grootste soorten hebben een bijzonder hoge levensverwachting: er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar werd.

Meeuwen zijn vernuftige, nieuwsgierige en intelligente vogels. Ze spreiden complexe communicatiemethodes ten toon en hebben sterk ontwikkelde sociale structuren. Vele soorten hebben zich op succesvolle wijze aangepast aan het menselijke milieu en zijn nu zeer algemeen in bewoonde gebieden.

Schade en overlast door de meeuw

Op gebouwen broedende vogels zijn soms zeer agressief tegen mensen die zich in de buurt van hun nest of jongen bevinden. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de bevuiling van gebouwen en de omgeving door hun uitwerpselen. Nabij visverwerking en afvalverwerkingsbedrijven zijn deze meeuwen soms hinderlijk aanwezig.

Het voorkomen van overlast van de meeuw

Bij overlast met betrekking tot gebouwen: nestelen op grinddaken tegengaan; rustplaatsen ontoegankelijk maken met pinnen, draden of schrikdraad; verjagen met gefokte jachtvogels of geluid (angstkreten).

De meeuw is echter wel een beschermd diersoort, evenals hun nest. Daarom is het wel verstandig om voorzichtig te werk te gaan met het weren of bestrijden van de meeuwen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over vogelwering of het bestrijden van de meeuw, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.