Mollen bestrijding

Mollen zijn harde werkers. Het wekt bewondering als je ziet wat deze beestjes aan werk verzetten. Dit wordt alleen niet door iedereen zo positief gewaardeerd, want door de vele hopen wordt de grasmat ernstig beschadigd. Om dit probleem op te lossen, zullen de mollen bestreden moeten worden.
Wij hebben hiervoor diverse mogelijkheden, neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist wat voor u de beste oplossing is.

UITERLIJK

Een mol is ongeveer 12 tot 16 cm lang. Het dier heeft een mooie zachte vacht, die haast altijd zwart is. Het meest opvallende zijn de twee voorpoten, die naar buiten gedraaid staan. Een mol kan zich met zo’n 8 km/h voortbewegen, zowel vooruit als achteruit. Het dier kan heel goed veranderingen in temperatuur en vocht waarnemen. De oren zitten in de vacht verborgen. Het gehoor en de reuk zijn matig en het zicht is slecht.

De ontwikkeling en leefwijze van de mol

De mol eet vooral wormen, slakken en insectenlarven. De mol eet zo’n 100 wormen per dag en gaat 2 tot 3 keer per dag op zoek naar eten. De tijd dat ze dat doen, is afhankelijk van het seizoen. Hoelang een mol vroet, is afhankelijk van het voedsel dat hij tegenkomt. Zijn er veel wormen, dan zal hij snel genoeg hebben en dus minder vroeten. Als de grond droger wordt, gaan de wormen dieper de grond in. De mol zal dan ook dieper moeten graven om aan eten te komen.

De mol houdt geen winterslaap, maar wel wordt er soms een wintervoorraad aangelegd. De doorsnee van een gang is 4 tot 5 cm en zit op verschillende dieptes. Bij de oppervlakkige gangen wordt de grond wat omhoog gedrukt, bij diepere gangen wordt de grond naar boven gewerkt waardoor molshopen ontstaan.

Schade en overlast door de mol

Door de gangen die de mol graaft kunnen er molshopen ontstaan. Deze hopen beschadigen grasvelden.

Het voorkomen van overlast van de mol

Om mollen preventief te bestrijden, is erg moeilijk. Er zijn echter een paar dingen die niet helpen om de mol te bestrijden. Hierbij moet u denken aan:

– Water in de mollengang laten lopen.
– Glas of stenen in de gangen leggen.
– Flessen in mollengangen plaatsen.
– Een geluidsapparaat plaatsen.

Wel hebben we een aantal producten in de webshop die u kunnen helpen met het bestrijden van mollen. Verder helpen wij u graag als u een specialist nodig hebt om de mollen te bestrijden.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over mollenwering of het bestrijden van de mol, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.