Oorworm bestrijding

Het bestrijden van oorwormen is specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen. We hebben diverse producten waarmee u zelf de oorworm kunt bestrijden.

UITERLIJK

Een oorworm is ongeveer 1 tot 3 cm lang, is donkerbruin van kleur en gevleugeld. Aan het achtereinde van het lichaam bevindt zich een tangvormig orgaan dat wordt gebruikt als verdedigingswapen. Deze tang is bij mannetjes langer en krachtiger dan bij vrouwtjes.

De ontwikkeling en leefwijze van de oorworm

Oorwormen ondergaan een onvolledige gedaanteverwisseling. Het wijfje legt in het voorjaar 20 tot 80 eitjes in het holletje en blijft voor de eitjes zorgen en beschermt ze tegen vijanden. Ook worden de eitjes regelmatig gereinigd en tegen uitdrogen belikt. Na de broedzorg sterft het verzwakte vrouwtje en dient dan als voedsel voor haar eigen broed. De ontwikkeling van ei tot volwassen oorworm duurt ongeveer 5,5 tot 8 maanden.

Oorworm bestrijden is aan te raden, omdat deze insecten zich massaal vermenigvuldigen en dan kan de overlast aanzienlijk toenemen. Door de bestrijding tijdig uit te voeren, beperkt u de schade.

Oorwormen leven hoofdzakelijk van plantaardige materialen op zeer vochtige plaatsen: schimmelsporten, algen, korst- en andere mossen, bloemen, zachte bladeren en onrijpe zaden. Ook nuttigen zij dode, reeds in ontbinding verkerende insecten.

Schade en overlast door de oorworm

In de tuinbouw kunnen oorwormen schadelijk zijn door het aanvreten van aardbeien en andere soorten zacht fruit. Ook in de bloementeelt kunnen oorwormen voor schade zorgen. In die gevallen is oorworm bestrijden dus ontzettend belangrijk, want deze zijn schadelijk voor de oogst.

Het voorkomen van overlast van de oorworm

Zorg voor het voorkomen van vochtige plaatsen met veel rottend plantaardig materiaal en voor een goede hygiëne in en rond gebouwen. Kruipruimten goed droog houden en composthopen zo ver mogelijk van de woning, achter in de tuin plaatsen.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is. Als dit goed in elkaar zit, hoeft u als het goed is geen oorworm te bestrijden.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van de oorworm, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.