Papiervisjes bestrijding

Het papiervisje komt veel voor in verwarmde gebouwen. Het papiervisje kan gemakkelijk verward worden met het zilvervisje.
Omdat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden, en het dus zomer en winter een aangename temperatuur is voor papiervisjes in gebouwen, komen ze steeds vaker voor. U kunt ze tegenkomen in allerlei spullen die u in huis of kantoor binnen krijgt zoals kartonnen dozen, papieren enzovoort. Het bestrijden van papiervisjes is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

Het papiervisje heeft een lengte van ongeveer 12 mm en is vleugelloos. Het lichaam is bedekt met fijne schubben, twee lange antennen aan de kop en 3 lange aanhangsels aan het achterlijf. Het papiervisje kruipt met snelle slangachtige bewegingen en is grijsachtig van kleur en duidelijk gespikkeld aan de rugzijde.

De ontwikkeling en leefwijze van het papiervisje

Het papiervisje ondergaat een onvolledige gedaanteverwisseling. De eieren van het papiervisje worden in hoopjes afgezet van maximaal 200 stuks. Levensduur is ongeveer 2 tot wel 3 jaar.

Papiervisjes zijn lichtschuw en zitten daarom wanneer het licht is weggekropen in naden, kieren, dozen en tussen boeken. Ze hebben een voorkeur voor droge, warme ruimtes. Papiervisjes kunnen eenvoudig versleept worden van het ene naar het andere pand, met producten en materialen. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt. Dit dieet wordt aangevuld met eiwitten in de vorm van kleine, dode insecten en bepaalde soorten lijm die gebruikt worden bij het inbinden van boeken.

Schade en overlast door het papiervisje

De schade kunt u vooral zien aan papier, boekbanden, behang en producten van synthetisch materiaal zoals kleding, wandbedekking en dergelijke.

Het voorkomen van overlast van het papiervisje

Probeer de temperatuur zo laag mogelijk houden, zodat de beestjes niet kunnen overleven.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van het papiervisje, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.