Spitsmuis bestrijding

Spitsmuizen zijn geen knaagdieren, maar insecteneters. Ze knagen niks kapot, in tegenstelling tot andere muizen. Ze onderscheiden zich door de vorm van de kop en het gebit. In gebouwen wordt vrijwel altijd de huisspitsmuis aangetroffen. De mannetjes hebben een stankklier, die een zeer onaangename lucht verspreid. Dit is te voorkomen door uw woning muisdicht te maken.

UITERLIJK

De rug van de spitsmuis is meestal bruin, soms donker en de buik is iets lichter. De schedel is smal spits toelopend, vandaar de naam spitsmuis.

De ontwikkeling en leefwijze van de spitsmuis

De vrouwtjes hebben gemiddeld 2 tot 4 worpen per jaar en een nestgrootte van gemiddeld 4 tot 6 jongen. De spitsmuis kan maximaal 1,5 jaar oud worden.

Het zijn vlugge en beweeglijke diertjes, die goed kunnen zwemmen. De spitsmuis brengt een zacht piepend, fluitend of tjilpend geluid voort. Ze eten insecten, larven en soms zaadkorrels. De schuilplaatsen bevinden zich in onderaardse, zelf gegraven holen of in mollengangen. Meestal hebben ze een voorkeur voor ruig bedekt terrein.

Schade en overlast door de spitsmuis

Er ontstaat hinder door de stank en vervuiling door urine en uitwerpselen van de spitsmuizen. Op dit punt komt spitsmuis bestrijding om de hoek kijken, want deze overlast is erg ongewenst en kan gelukkig verholpen worden.

Het voorkomen van overlast van de spitsmuis

De meest effectieve manier van spitsmuizen bestrijden, is door de omgeving zo ontoegankelijk mogelijk te maken voor spitsmuizen. Zo adviseren wij de ventilatieopeningen in buitenmuren muisdicht te maken, zodat hij onmogelijk naar binnen kan komen. Dit houdt onder andere ook goed sluitende deuren in.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is. Hiermee legt u de basis voor het spitsmuizen bestrijden.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over muizenwering of het bestrijden van de spitsmuis, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.