Wespen bestrijding

Wespen kunnen over het algemeen beschouwd worden als zeer nuttige insecten. Ze helpen namelijk ander schadelijk ongedierte te verdelgen, ruimen dode insecten op en ze helpen met het overbrengen van stuifmeel. Het bestrijden van wespen is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

De gewone wesp wordt 17 tot 20 mm lang en is stereotiep gekleurd in zwart en geel.

De ontwikkeling en leefwijze van de wesp

De jonge koningin komt tevoorschijn in de lente, voedt zich met nectar en sappen en begint aan de bouw van haar nest van “wespenpapier”, een mengsel van geknaagd hout, plantenresten en speeksel. Het nest kan op allerlei plaatsen gemaakt worden: in de grond, in een holle boom, in een spouwmuur of andere holle ruimten van een gebouw.

Hierna worden de eitjes gelegd die na een paar dagen uitkomen. De vrouwtjes nemen de opbouw van het nest over, gaan opzoek naar voedsel en verzorgen en voeren de opgroeiende larven. Aan het einde van de zomer kan een nest meer dan 20.000 wespen herbergen.

Bij het begin van de herfst bevruchten nieuwe mannetjes nieuwe koninginnen die weer opzoek gaan naar een plaats om te overwinteren. Het winterweer veroorzaakt de dood van de bestaande wespen, behalve van de koninginnen.

Schade en overlast door de wesp

De wesp wordt meestal beschouwd als een hinderlijk insect, die een bedreiging vormt voor onze gezondheid. Dit komt mede doordat wespen steken als ze zich bedreigd voelen. Een wespensteek is voor de meeste mensen vervelend, maar kan voor sommige zelfs fataal zijn wegens een allergische reactie op het gif van de wesp.

Het voorkomen van overlast van de wesp

Stop nooit de opening waardoor de wespen in en uit vliegen dicht!

De wespen zullen net zolang zoeken en knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden; en op die manier kunnen er dus grote aantallen naar binnen komen, met alle gevolgen van dien.

Door de risico’s die het bestrijden van een wespennest met zich meebrengt, is het verstandig om het nest met rust te laten en de bestrijding over te laten aan een gediplomeerde vakman.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over wespenwering of het bestrijden van de wesp, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.