Zilvervisjes bestrijding

Het zilvervisje leeft over de gehele wereld en komt regelmatig in gebouwen voor. Het zilvervisje kan gemakkelijk verward worden met het papiervisje. Het bestrijden van zilvervisjes is echter specialistisch werk, dus neem contact op met Kees Kooijman de ongedierte specialist of kijk in onze webshop wat u zelf kunt doen.

UITERLIJK

Het zilvervisje heeft een lengte van 7 – 11,5 mm. Het lichaam is bedekt met fijne schubben en heeft de vorm van een ‘worteltje’ met twee lange antennen aan de kop en 3 aanhangsels aan het achterlijf. Het zilvervisje is zilverkleurig en verplaatst zich met snelle, slangachtige bewegingen.

De ontwikkeling en leefwijze van het zilvervisje

Het zilvervisje ondergaat een volledige gedaanteverwisseling. De ontwikkeling van ei tot volwassen zilvervisje duurt ongeveer 2 tot 3 weken en de levensduur van het zilvervisje is 2 tot 3 jaar.

Zilvervisjes zijn lichtschuw en verbergt zich daarom overdag op donkere plaatsen. Zilvervisjes kunnen makkelijk versleept worden van het ene naar het andere pand, onder andere met het verplaatsen van papier, kranten en dozen. het voedsel van het zilvervisje bestaat uit zetmeelhoudende producten, bijvoorbeeld stijfsel dat is gebruikt om behang te plakken of vochtig, half-vergaan behangpapier. Dit dieet wordt aangevuld met eiwitten in de vorm van kleine, dode insecten en bepaalde soorten lijm die gebruikt worden bij het inbinden van boeken.

Schade en overlast door het zilvervisje

De schade kunt u vooral zien aan aangevreten papier, boeken en behang.

Het voorkomen van overlast van het zilvervisje

Probeer ruimten voldoende te ventileren en de temperatuur zo koel mogelijk te houden.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over insectenwering of het bestrijden van het zilvervisje, neem dan contact op met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.

Zwarte rat bestrijding

De zwarte rat is binnen de Nederlandse grenzen nog relatief zeldzaam. Zo is de zwarte rat nog maar enkel gesignaleerd in de Amsterdams (havens) en de zuidelijke provincies: Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. De zwarte rat leeft dan ook bij voorkeur in de omgeving van havens, pakhuizen en supermarkten.

UITERLIJK

Anders dan de bruine rat, is de zwarte rat slanker, heeft hij een lange ruige vacht, een spitsere snuit en grotere oren. Ook is de staart van de zwarte rat langer. Een volwassen zwarte rat heeft een lengte van ongeveer 12 tot 24 cm.

De ontwikkeling en leefwijze van de zwarte rat

De draagtijd van zwarte ratten bedraagt 20 tot 24 dagen. De gemiddelde worp van de bruine rat bestraat uit 6 jongen tot 10 jongen. Gedurende een jaar kan de bruine tot maximaal 6x bevallen. Zwarte ratten worden gemiddeld 2 jaar.

De zwarte rat is een uitstekende klimmer en springer. De zwarte rat leeft dan ook het liefst op hoge, droge plaatsen in gebouwen en/of aan boord van schepen. Anders dan de bruine rat, zwemt de zwarte rat liever niet. De zwarte rat is niet echt kieskeurig wat betreft zijn voeding, zo staat hij bekend als een alles eter. Indien de situatie het toelaat geeft hij wel de voorkeur aan granen, zaden, meel en/of vruchten.

Schade en overlast door de zwarte rat

De meest voorkomende schades die de zwarte rat wordt aanricht zijn: Bevuiling van de voedselvoorraden en knaagschade. Het risico die deze schades met zich mee brengen, is dat aangetaste spullen sporen van de ziekten zoals de pest kunnen veroorzaken.

Het voorkomen van overlast van de zwarte rat

De meest effectieve manier om van de overlast van zwarte ratten te komen kan door de omgeving zo onaantrekkelijk en/of ontoegankelijk maken voor zwarte rat. Dit houdt o.a. in dat er geen rommel en/of vuilnis mag rondslingeren.

Daarnaast adviseren wij de ventilatieopeningen in buitenmuren niet breder te maken dan 0,5 cm en op de buitenmuren gladde stroken te bevestigen van +/- 25 hoog, zodat hij onmogelijk naar binnen kan komen. Dit houdt o.a. ook goed sluitende deuren in.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over rattenwering of het bestrijden van de zwarte rat, neem dan contact met Kees Kooijman of bestel producten in onze webshop.