Preventieplan

Zoekt u een kwaliteitssysteem dat voldoet aan de norm en toegevoegde waarde heeft? Of een partner om uw kwaliteitsysteem te onderhouden? Wilt u uw huidige systeem optimaliseren? Of wilt u de risico’s op het gebied van ongediertebeheersing in kaart laten brengen? Bij Kees Kooijman Ongediertebeheersing bent u aan het juiste adres!

Een preventieplan kunt u vergelijken met inbraakwerende maatregelen. Veel bedrijven investeren in het beveiligen van gebouwen om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden. Toch gaan de meeste mensen pas nadenken over beveiliging als ze eenmaal met inbraak geconfronteerd zijn. Geldt voor plaagdierbestrijding niet eigenlijk hetzelfde?

Door het knagen van ratten en muizen aan kabels en elektriciteitsdraad kan er kortsluiting ontstaan, met alle gevolgen (zoals brand) van dien. Papiervisjes kunnen grote schade aanrichten in bijvoorbeeld archieven of foto- en postzegelverzamelingen. Insecten, vogels, katten en muizen kunnen een bron van microbiologische infectie zijn.

Investeren in preventieve maatregelen levert op termijn veel voordelen op. U bespaart geld, voorkomt zowel overlast als onaangename aansprakelijkheidskwesties en u behoudt uw zorgvuldig opgebouwde goede naam.

Werkwijze preventieplan

Een preventieplan met HACCP/ BRC rapportage is opgebouwd uit vier fases:

Inspectie

Doeltreffende ongediertebestrijding begint bij inspectie. Daarbij leggen we de mogelijke knelpunten vast. Op basis hiervan geven we u advies en passende oplossingen om problemen met ongedierte te voorkomen. Het bedrijf wordt minimaal acht keer per jaar geïnspecteerd. De bevindingen en werkzaamheden worden in een logboek genoteerd.

Signalering

Hoe eerder we ongedierte signaleren, hoe beter. Om muizen en ratten snel te signaleren en te bestrijden, plaatsen we – verspreid door het bedrijf – lokdozen met lokaas. Kruipende insecten zoals kakkerlakken signaleren we met lijmvallen. Vliegende insecten worden gesignaleerd en bestreden door insectenlampen (vaak met een lijmplaat) op te hangen. Bij deze methode blijven alle insecten op de plaat plakken en kunnen ook makkelijk worden gedetermineerd en geteld (verplicht bij BRC). Motjes worden gesignaleerd door feromoonvallen op te hangen. Feromonen zijn signaalstoffen die ervoor zorgen dat het insect in zijn gedrag beïnvloedt wordt. De inspectiepunten worden acht keer (of zonodig vaker) per jaar gecontroleerd.

Bestrijding

Afhankelijk van het te bestrijden ongedierte passen we de meest effectieve technieken toe.
Wij zijn in bezit van het SVO-diploma (Stichting Vakopleiding Ongediertebestrijding) en lid van de AVO (Algemene Vereniging van Ongediertebestrijdingsbedrijven). Daarmee is een veilige en professionele werkwijze gegarandeerd. Wij werken met oog voor het milieu en uitsluitend met bestrijdingsmiddelen die zijn toegelaten door de minister van VROM.

Logboek

Van het bestrijdingsplan worden alle gegevens bijgehouden in een logboek. Hierin staat onder andere onze werkwijze beschreven en een plattegrond met daarop alle inspectiepunten. Op die manier heeft u een optimaal overzicht voor afnemers en keuringsdiensten.